Besøksadresse: Storgata 22, 9008 Tromsø – Telefon: 77 67 05 26 – E-post: thaih@thaihouse.no
Åpningstider:< Stengt på grunn av avvikling av restaurantenTakeaway eller
bordbestilling:

Tlf. 77 67 05 26

Ta gjerne kontakt for et tilbud på catering.

Thaimat, en helsebringende nytelse

I den senere tid har det vært mye undring om hvorfor Thai-mat har blitt så populær. Den stigende anerkjennelse av Thai cuisine er beroende på det faktum at de fleste vestlige mennesker er blitt mer helsebevisst. De har innsett at den tradisjonelle vestlige type mat kan være kritisk helseskadelig på grunn av for høyt fett- og kolesterolinnhold. De ønsker å forandre sine spisevaner og ser etter mer helsebringende alternativ.

Thaimat inneholder mindre fett. Dessuten er krydderet og krydderurtene som brukes i Thai-mat, ingredienser som har medisinske egenskaper. Noen av dem er bra for fordøyelsen, mens noen driver bort feber og klarer opp halsen. Best av alt, Thai cuisine kan lett slå ut gourmetmat fra hele verden på grunn av den utrolig fantastiske smaken.

Hva gir Thai-mat særpreg og harmoni i dens smak? Vi har supper som ser enkle ut, mens smakskombinasjonen er sur, salt, sterk og aromatisk. Bruken av peanøtter og kokosnøtt i curries er svært karakteristisk for Thai-mat. Vi bruker forskjellige urter som sitrongress, kaffirlime, galangal, ingefærrot og mikser det sammen med gjennomtrengende surhet fra lime eller den behagelige søthet fra palmesukker.

Det viktigste å huske om Thai-mat er å sette pris på dens magre, hete og lidenskapelige lukt lenge før den ankommer på ditt spisebord. Urter som brukes i vår mat har forskjellig aroma fra de vestlige urtene. De er mye mer aromatiske og avgir forskjellig duft og smak i hver rett.

Den thailandske kokekunsten har utviklet seg sammen med kulturell innflytelse fra andre land som Filippinene, Kina og land i sørvest-Europa. Thailenderne adopterte den kinesiske raske metoden med wok. De utviklet et stort utvalg av wokretter og la dem til i sin meny. Bruk av nudler i Thai-oppskrifter er et annet eksempel på innflytelse utenifra. De anvender nudlene i sine retter på måter som er typisk for dem. Thairetter med nudler (Thai Style) smaker søtt, surt og noen ganger krydret eller aromatisk.

Thailenderne brukte ikke kokosnøttmelk i sin matlaging. Utenlandske handelsfolk fra Vesten som besøkte den gamle hovedstaden Ayutthaya, fortalte at de brukte melk i sin matlaging. De foreslo for dem at de kunne bruke kokosmelk i sine curryretter. Gjennom eksperimentering er det blitt en norm. På den tiden ble kokosnøttmelk hovedsakelig brukt i desserter.

Thailand er en nasjon av matelskere. Når thailendere møtes, er det første de hilser hverandre med: (Bai nai) hvor skal du? Og det neste er: (Gin kao ru-jang) har du allerede spist? For virkelig å sette pris på Thai-mat må man forstå hvordan vi spiser. Vestlige mennesker spiser sin mat med brød eller poteter, mens thailenderne spiser sin med ris. En virkelig Thai-middag er en felles bespisning og må oppleves for å lære å sette pris på den. Mange forskjellige retter serveres. Hver enkelt får et fat med ris og så deler alle rettene som er servert. Det gjør måltidet mer sosialt og nytelsesfullt.

Velbekomme!
Nettstedet ble sist oppdatert 2. Desember 2015